OMÜ Raporu: Kadro seçiminde keyfilik hakim

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2006 20:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

19 Mayıs Üniversitesi'ndeki kadrolaşma iddialarını araştıran Meclis Araştırma Komisyonu, üniversitenin öğretim elemanlığı kadrosunun sınavla alınan memurluğa geçişte joker olarak kullanıldığını öne sürdü

Raporda, ''19 Mayıs Üniversitesi'ndeki (OMÜ) akademik kadro seçiminde tam bir keyfiliğin hakim olduğu görülmektedir'' denildi.

Taslak raporda, üniversitenin öğretim elemanı ve öğretim yardımcısı kadrolarına yapılan atamalarda, kaynak planlamasının sağlıklı yapılmadığı da vurgulandı. Raporda, personel kaynağının planlanmasında objektif bir kriter geliştirilmediği de ileri sürüldü.

?Atamalar duyurulmadı?

Araştırma Komisyonu'nun taslak raporunda, atama için sınav şartı bulunmayan kadrolara yapılacak atamaların ilan ile duyurulmadığı da ifade edildi.

Taslak raporda, bazı bölümlere, üniversitede görevli öğretim üyelerinin akrabalarının atandığı iddia edilerek, ''üniversite içinden uzman kadrolara atananlar, atandıkları laboratuvarlarda, kitaplıklarda, atölyelerde ve diğer uygulama alanlarında görev ifa etmekten çok, bu unvanlarıyla eski görevlerini sürdürmüşlerdir? denildi.

Raporda, ?bu durum ise OMÜ yönetiminin kamu yararını gözeterek değil, çeşitli saiklerle kişilere yüksek maaş ödemesi yapabilmek için uzman kadrolarını kullandıklarını göstermektedir'' görüşü savunuldu.

Bernay malvarlığını açıkladı

19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay ise malvarlığını açıkladı. Prof. Dr. Bernay, yaptığı yazılı açıklamada, 1979 yılında OMÜ'de hekim olarak başladığı akademik yaşantısına çocuk cerrahisi profesörü olarak devam ettiğini belirtti.

Rektörlük görevini 2000 yılından bu yana, iki dönemdir yürüttüğünü ifade eden Prof. Dr. Bernay, ''kamuda görev yaptığım yaklaşık 27 yıllık süre içinde edindiğim ve ailemden intikal edenler dahil malvarlığımı demokrasinin ve şeffaflığın gereği olarak kamuoyuyla paylaşmayı uygun buluyorum'' dedi.

Prof. Dr. Bernay'ın malvarlığı şöyle:

Balıkesir Erdek'te 1/2 hisse 60 metrekare yazlık konut
Ankara - Konya yolu Sulucak'ta 1/8 hisse arsa (75/8 dönüm)
998 model Rover marka otomobil ve bankalarda 120 bin YTL

Kadrolaşma iddiaları

Başkanlığını Cemal Yılmaz Demir'in yaptığı, 19 Mayıs Üniversitesi'ndeki kadrolaşma iddialarını araştıran komisyon taslak raporunu hazırladı.

Bugüne kadar onlarca öğretim görevlisi, üniversite çalışanı ve firma sahibiyle görüşen komisyon üyeleri, özellikle yoğun kadrolaşma ve keyfi yönetim iddialarıyla karşılaştı.

Komisyona iletilen en önemli iddia ise, kardiyoloji merkezi inşaatıyla ilgili. İddiaya göre, eski rektör Osman Çakır döneminde inşaatına başlanan kardiyoloji merkezi projesi Ferit Bernay'ın rektör seçilmesiyle değişti.

Yard. Doç. Dr. Bünyamin Şahin, komisyona 5 aralıkta verdiği ifadede, "odama giriş çıkışımda tutanak tutuluyor ve kapı üzerime kilitleniyor. Kilidi açtırmak için telefon açıyordum, 15 dakika sonra gelip açıyorlardı" dedi.

Prof. Cemil Çelik ise, "öğrencime ABD'nin Temple Üniversitesi'nde burs ayarladım. Ancak, izin verilmedi. Gerekçe ise, 'Temple' tapınak demekmiş. Bu okul dinci minci bir üniversitedir diye göndermediler" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber